Logo Fysio Veenhoven

Nieuwe start Fysio Punt Zuid

Na een verbouwing die op een aantal kleine puntjes klaar is, zijn we maandag 4 april met het behandelen van de eerste cliënten bij Fysio Punt Zuid gestart.

 

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor in Nederland en er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Van alle volwassenen had 61% van de vrouwen en 45% van de mannen het voorgaande jaar hoofdpijnklachten. (bron NHG standaard)

De volgende symptomen zijn gerelateerd aan spanningshoofdpijn:

Duur: 30 minuten – dagen
-Drukkende, knellende, meestal beiderzijdse hoofdpijn
-Pijn is gering/matig; verergert niet bij inspanning
-Zonder misselijkheid of braken
-Meestal geen licht- of geluidsovergevoeligheid

Deze symptomen horen bij hoofdpijn uitstralend uit de nek:
-Meestal aan 1 zijde, zonder wisseling van zijde
-Beweging- houdingafhankelijk: beperking beweeglijkheid van de nek
-Schouder/armpijn aan dezelfde zijde als de hoofdpijn
-Matige pijnintensiteit – niet kloppend
-Pijnlokalisatie van het achterhoofd doorstralend naar de voorzijde van het hoofd.
-Ongeluk of val in  het verleden

Migraine kan met de volgende symptomen gepaard gaan:
Duur: 4-72 uur                                               
Kenmerken:                                                   
-eenzijdige, pulserende hoofdpijn
-matige-ernstige pijn
-toenemend bij lichamelijke activiteiten
-misselijkheid/braken
-licht- of geluidsgevoeligheid
- flikkeringen, zwarte vlekken

Behandeling:
Fysio- en manuele therapie kan effectief zijn als behandeling voor spanningshoofdpijn en hoofdpijn vanuit de nek.
De behandeling zal bestaan uit advies, oefeningen, mobilisaties en/of massage.

 

Hoofd en fysiotherapie in Amsterdam Zuid

Nils Oudhuis geslaagd voor examen manueel therapie

27/11/2015
Vandaag heeft Nils Oudhuis zijn examen manueel theapeut gehaald. Proficiat. Voor info over manuele therapie zie onze specialiteiten pagina Manuele Therapie. 

Heupartrose ook wel heupslijtage

Heeft u pijn in de lies, of heup?

Dan zou dat kunnen duiden op heupartrose.

Het is goed om dit te laten onderzoeken bij Fysio Veenhoven, fysiotherapie in Amsterdam Zuid, en u niet gek te laten maken wat er allemaal op internet te vinden is.

Heupartrose, ook wel slijtage genoemd, is een aandoening waar veel mensen in Nederland last van hebben. Vaak hebben mensen met heupartrose ook lage rugpijn. Men denkt dat de rug de oorzaak is van de pijn, maar de oorzaak van de pijn is het stijve heupgewricht.
U zal best wel iemand kennen die al een nieuwe heup heeft gekregen.
Wist u dat fysiotherapie en manuele therapie goed werkt bij heupartrose?
Hierdoor kunt u de operatie uitstellen en beter blijven functioneren.
De behandeling bestaat uit: 
-oefentherapie gericht op de souplesse van de spieren om het heupgewricht
-mobilisaties van het heupgewricht zelf. 
Daarnaast is zelf veel in beweging blijven erg belangrijk.

Lage rugklachten?

16/03/2015

Fysio Veenhoven, Fysiotherapie Amsterdam Zuid, doet mee aan wetenschappelijk onderzoek naar lage rugpijn. Het gaat om het Rugactief onderzoek, dit is een initiatief van onderzoekers aan het VU Medisch Centrum.

Wist u dat 60-90% van de westerse bevolking ten minste 1x in het leven lage rugpijn ervaart? De huisartsen zien gemiddeld 36 mensen met lage rugpijn per 1000 patiënten per jaar.

Fysio Veenhoven is gespecialiseerd in het behandelen van (chronische) lage rugpijn in de vorm van fysiotherapie, manuele therapie en ontspanningstherapie. 
Wij behandelen lage rugpijn op verschillende manieren. Dit is geheel afhankelijk van het individuele klachtenbeeld. Factoren van belang zijn o.a.  leeftijd, duur van de pijn, provocerende bewegingen, uitstraling of manier van omgaan met de klachten. 

Vaak bestaat de behandeling uit advies en oefeningen voor de spierkracht of coördinatie. Om thuis te herhalen maar zo nodig aangevuld met training in onze oefenzaal.  
Mobilisatie, manipulatie of massage kan ook worden toegepast, als het nodig is.

Last van nekklachten?

26/01/2015

Fysio Veenhoven doet mee met een wetenschappelijk onderzoek naar nekpijn.

Met het onderzoek worden de demografische gegevens van nekpijn in kaart gebracht. Het wordt uitgevoerd door de SOMT, opleiding Manuele Therapie, waar momenteel onze collega Nils aan studeert.

Het onderzoek bestaat uit een beweeglijkheidsmeting van de nek, d.m.v. een applicatie op de iphone. Daarnaast een test om het uithoudingsvermogen van de diepe nekspieren te meten. Er wordt u ook gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen om andere factoren in kaart te brengen.

Voor fysio- en manuele therapie bij nekpijn bent u bij Fysio Veenhoven op het juiste adres.

Een behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, manuele therapie en oefentherapie.

Webshop van Fysio Veenhoven

25/02/2014 

Bent u op zoek naar gewichten, een brace, hartslagmeter of een ander handig hulpmiddel of oefenmateriaal? 
In onze webshop vindt u dit allemaal, neem een kijkje in de shop. Onze partner Esporta handelt dit netjes af. 

Reumapatiënt extra gevoelig voor andere chronische ziekten

Rob van Dobbelsteen, FysioForum| 21/01/2014

Reumapatiënten hebben meer kans op andere chronische ziekten. Zo ontwikkelde 56% van de reumapatiënten binnen drie jaar een extra chronische aandoening, vooral COPD, hoge bloeddruk, carpaal tunnelsyndroom of hartfalen. In een controlegroep was dit 46%, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Family Practice.

Reuma is een auto-immuunziekte waarbij de gewrichten ontsteken. In Nederland hebben 48 op de 10.000 patiënten reuma. Dat betekent dat in een gemiddelde huisartsenpraktijk van 2.350 patiënten zo’n 12 patiënten reuma hebben. Zoals veel patiënten met een chronische ziekte, hebben ook veel reumapatiënten naast reuma nog een of meer andere chronische ziekten. Op het moment dat de diagnose reuma wordt gesteld, heeft 70% van de patiënten al minimaal één andere chronische aandoening.

Meer beperkingen
Na de diagnose krijgt dus meer dan de helft van de patiënten met reuma er binnen drie jaar nog een chronische aandoening bij. Meerdere chronische ziekten betekenen voor een patiënt vaak meer beperkingen en een mindere kwaliteit van leven.

Preventie
Naast de reuma ontwikkelden de patiënten vooral hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en COPD. Bovendien was de kans om een extra chronische ziekte te ontwikkelen groter naarmate patiënten ouder waren. NIVEL-programmaleider Joke Korevaar: “De snelheid waarmee een extra chronische aandoening zich ontwikkelt en het hoge percentage patiënten bij wie dat gebeurt, onderstreept het belang van preventie in de huisartsenpraktijk. Het uitstellen van extra chronische aandoeningen kan een positief effect hebben op het dagelijks leven van reumapatiënten.”

NIVEL Zorgregistraties
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 83 huisartsenpraktijken met 335.000 ingeschreven patiënten uit de NIVEL Zorgregistraties. Over de periode 2001 tot 2010 zijn geanonimiseerde patiënten met een nieuwe diagnose reuma geselecteerd. Al deze patiënten werden gematched aan twee geanonimiseerde controlepatiënten van dezelfde leeftijd en geslacht uit dezelfde huisartsenpraktijk. In de ICPC-codes vergeleken de onderzoekers de ziektegeschiedenissen.

Bron: Nivel